İşte bu! Hızlı ve son teknoloji, yeni nesil “Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatı” platformu gümrükbilge ile yayında…
Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatını internet olan heryerde https://www.gumrukbilge.com adresi üzerinden takip etmeniz için geliştirilmiş bir mevzuat sistemidir. Sistemin hedefi, gümrük ve dış ticaret ile ilgilenen kurum ve kuruluşlar ile özel ve tüzel kişilerin aradıkları bilgilere en kolay, anlaşılır, güncel ve hızlı bir şekilde erişmesini sağlamaktır.
“gumrukbilge.com” sitesi üzerinden “Ücretlendirme & Abonelik” linkini tıklayarak size uygun abonelik seçeneklerinden birini seçip abone olabilirsiniz.
Bilge Mevzuat, Gümrük ve Dış Ticaret mevzuatı ile ilişkili olan ve Resmi Gazete'de yayımlanmış ilgili Kanunlar, Dönemin Bakanlar Kurulu Kararlar, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Yönetmelikler, Tebliğler, Genelgeler, ilgili Kurumların Tasarruflu Yazıları ile Gümrük Mevzuatını doğrudan ilgilendiren Uluslararası Sözleşmeler ve sair diğer dış ticaret mevzuatından oluşur. Bu mevzuat kalemleri güncel olarak takip edilir ve bilge mevzuat sistemine kaydedilir.
Gümrük Bilge Mevzuat sistemini, Gümrük ve Dış Ticaret ile ilgilenen tüm Firmalar, Kurum ve Kuruluşlar ile Gümrük Müşavirlik Firmaları, Gümrük ve Ticaret Müfettişleri, Gümrük ve Ticaret Kontrolörleri, Gümrük Muayene Memurları, Gümrükleme İşlemlerini gerçekleştiren doğrudan temsilciler, Avukatlar ve uluslararsı ticareti merak eden herkes kullanabilir.
Bilge Mevzuat, Gümrük ve Dış Ticaret mevzuatına ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan tüm bilgi ve belgeleri güncel olarak takip edilip düzenlenen ve eşyanın ithalatı, ihracatı transitine ilişkin tüm bilgilerin eşyanın GTİP kodu, ülke ve tarih bazında sorgulanmasını sağlayan özgün, güncel, anlaşılır ve pratik yeni nesil gümrük mevzuat sistemdir.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun “1.Mevzuat ve İçtihatlar” başlıklı 31’nci maddesi; “Resmen yayımlanan veya ilan olunan kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, yönetmelik, tebliğ, genelge ve Kaza-i kararların çoğaltılması, yayılması, işlenmesi veya her hangi bir suretle bunlardan faydalanma serbesttir.” hükmüne isitnaden resmi yayınlardan yararlanılarak hazırlanmıştır.
- GTİP Anliz: Bir eşyanın GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Poziyonu) kodu, ülkesi ve tarihin göre sorgulama yapılabilen, sorgulama neticesinde eşyanın ülke ve bölgelere göre gümrük vergi oranları gümrük mevzuatı ve uluslararası mevzuatan kaynaklı ibraz edilmesi gereken menşe belgeleri, uygunluk, denetim, izin, şart ve kısıtlamaya ilişkin tüm bilgilerin tablolar şeklinde kullanıcının hizmetine sunulan yeni nesil bir sorgu şeklidir. - Ülke Sorgulama: Ülkelerin tarih bazlı sorgulama seçeneği ile bir ülkenin hangi ülke ve ülke gruplarına dahil olduğunu buradan bakabilirisiniz. - Döküman Ara: Gümrük ve dış ticaret mevzuatına ilişkin belgeler hiç bu kadar özelleştirilmemişti, yeni sistemde akıllı ve detaylı arama seçenekleri ile en hızlı şekilde tüm belgelere buradan ulaşabilirsiniz. - Tarife Araştır: Tarife Cetveli, Tarife ağacı dediğimiz bir sistem ile daha pratik ve daha kullanışlı hale getirilmiş olup, fasıl bazında genel ve özel olarak yapılacak sorgulama seçenekleri ile eşyanın GTİP kodunu kolayca tespit edebilirisiniz. - Eşya Fihristi: Gümrük Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Gümrük Genel Tebliği (Tarife-Eşya Fihristi) (Seri No: 1) Alfabetik Eşya Fihristi sisteme dahil edilmiş olup, buradan eşyaları ismen arayabilirsiniz. - Tarım Payı (Meursing Tablosu): Bazı tarım ürünlerinin içeriğindeki ( Süt Yağı, Süt Proteini, Nişasta/Glikoz ve Sakkaroz/invert şeker/izoglikoz) oranlarına göre Tarım Payı (T1) ve (T2) değerleri bulunabilir. Sistem üzerinden Ürün Miktarı ve EURO Döviz Kuru girilerek ödenecek (T1) ve (T2) miktar kolayca hesaplanabilir. - Korelasyon: Ticaret Bakanlığınca her yıl Resmi Gazete’de yayımlanan GTİP numaraları ve açıklamalarının yer aldığı Gümrük Tarife Cetvelinde yapılan değişiklikleri yıllara göre “Korelasyon” kısmından takip edebilirsiniz.